luni, 6 august 2007

Nopţi albe şi Smerita de Dostoievski

Nopţi albe şi Smerita

Romanele lui Dostoievski au avut întotdeauna un efect binefăcător asupra conştiinţei mele. Stilul lui este inconfundabil pentru mine, şi sunt sigură că pot să-l recunosc în orice condiţii; fie că este vorba de opere scrise la maturitate ca Idiotul şi Fraţii Karamazov sau simple încercări literare de început, Dostoievski impune respect şi forţează inteligenţa cititorului. Cunoscător atent al firii umane, el nu foloseşte simboluri sau personaje definitive, nu mudăreşte firul epic cu strategii ieftine de încadrare sau cosmetizare.
Atmosfera romanelor sale este sumbră şi iar eroi săi sunt supuşi unei analize serioase ce încântă cititorul. Poate sună paradoxal, însă cred cu tărie cu nu există o operă care să emane mai multă viaţă şi optimism ca opera dostoievskiană, în ciuda aparenţelor. Nu există realitate mai curată sau personaje mai realiste ca personajele acestui scriitor.
Romanele Nopţi albe şi Smerita sunt cu siguranţă romane de început, şi asta pentru că poveştile nu sunt atât de amplu expuse, iar personajele sunt simple motive pentru eroi de mai târziu, însă stilul emană siguranţă încă de pe acum şi o binecunoscută durere de cap, un fel de menghină ce-ţi presează creierii într-un fel plăcut. Nu te poţi desprinde şi nu poţi amâna cu nici un chip o lectură atât de plăcută, chiar dacă este vorba de un roman epistolar de mai puţin succes.
Nopţi albe este jurnalul unui tânăr singuratic, schiţa viitorului erou din Crimă şi pedeapsă, care se îndrăgosteşte într-un mod absolut previzil de o tânără domnişoară. Nastenka este întruchiparea viselor fără ţintă din trecut, obiect de adorare, o reabordare a fanteziei înflăcărate a celui ce nu trăia prea mult, ci doar înfiripa imaginativ poveşti. Şi pentru că muza riscă să capete contur, Dostoievski sacrifică iubirea tânărului pentru a-i oferi un nou prilej de reverie: Nastenka iubeşte pe altcineva...
Smerita este jurnalul unui cămătar, scris la căpătâiul soţiei moarte de câteva ore. Subiectul principal: un amestec de nelinişte, regrete şi ambiţie. Soţul îşi chinuie partenera prin tăcere şi dispreţ evident, deşi realitatea ascunde o profundă iubire pentru tânără şi o dorinţă pe măsură de a se realiza financiar pentru a fugi de ruşine şi dezonoare. Povestea se termină printr-o sinucidere neaşteptată, pentru că criza provocată de schimbarea atitudinii cămătarului este mult prea puternică, iar scuzele acestuia o imputare a unei iubire ce nu mai există.

5 comentarii:

Diana spunea...

Astazi am gasit cartea prin casa, ratacita printre altele si-am tras un ochi de curioasa, inainte sa ma apuc sa o citesc.In Nopti albe...partea cu Omul dedublat...am gasit in primele cateva pagini motivele: toamnei ("o zi cenusie de toamna mohorata si trista"), convulsia ("strangand convulsiv pleoapele"),banii la care iti sticlesc ochii ("o suma frumusica ca asta il poate salta pe om departe de tot"),chirurgul("doctor in medicina si chirurgie")...stiam ca`i Scorpion ...si-am fost surprinsa sa gasesc toate motivele astea in numai cateva pagini.Insasi urmarirea atat de atent a complexitatii structurii umane, minutiozitatea cu care le urmareste e speficic Scorpionului.Sunt fini psihologi si excelenti strategi si analitici.Toamna e anotimpul Scorpionului(asa trista si mohorata), convulsiile sunt asociate cu Scorpionul, din Scorpioni ies, printre altele, marii chirurgi, Scorpionul al 8 semn e in asociere cu banii(de regula necinstiti sau castigati-nu munciti, ca ai Taurului), in asociere cu moartea si lucrurile macabre si obscure (insusi titlul romanului "Crima si pedeapsa" e specific unui Scorpion sau titlul "Demonii"(Posedatii) de asemeni sau "Amintiri din casa mortilor" sau "Insemnari din subterana" ...toate, dar toate aceste titluri, indica indubitabil un Scorpion veritabil).Sunt mandra de el...si sunt mandra ca apartin speciei...ca atare imi gasesc in Dostoievski un cineva care ar intelege tot ce se inavarte prin mine si ma gasesc pe mine intelegand tot ce se invartea prin el la acel moment! :)

Ioana spunea...

Diana, observ ca esti o pasionata a astrelor. In ce ma priveste sunt un pic sceptica si neincrezatoare: imi pare ca in loc sa ne deosebim unii de altii, ne reducem la tot soiul de clisee, si zodiacul mi se pare un pretext bun pentru a cauta originalitatea in locuri nepotrivite. Personal, mi-e greu sa cred ca sunt intr-un fel anume, doar pentru ca zodia imi sugereaza asta. Pana una alta, ma bucur ca iti place Dostoievski!BAfta!

andrei spunea...

defapt dostoievski facea referire la psihologia umana asa cum o vedea el. Nu-i insusi lui dosto toate povestirile lui. Parte de adevar ai si tu, in anumite opere , dostoievski si-a lasat putin si din intamplarile lui. Nu poti face asemenea asociere,il profanezi :)

Nu mai scrie deznodamantul in recenzie pentru ca nu mai e recenzie

Anonim spunea...

Am reusit sa citesc si eu cateva romane scrise de Dostoievski. Insemnari din subterana m-a impresionat prin modul in care reflecta viata adevarata,dar la un nivel mult mai exhaustiv.Poate multi dintre noi au trait acele momente de singuratate,cand doar propria voce se aude in intuneric si toate drumurile au aceeasi finalitate.E o perspectiva sumbra,dar foarte bine reprezentata in carte.
Cred ca odata ce intri in acest "joc al constiintei" ramai marcat pe viata. Mereu o sa cauti o idee introspectiva, si deci prin definitie subiectiva, la tot ceea ce se intampla in jurul tau.Multi dintre noi, cand trec printr-o experienta umilitoare, sunt preocupati de gasirea motivului pentru care s-a intamplat, in loc sa gaseasca solutii la problema...se inchid mai mult in ei in loc sa gaseasca un confident.In roman ,confidentul omului este propria lui constiinta, "subterana".

Anonim spunea...

Imi place foarte mult recenzia ta, o singura precizare, dupa parerea mea, repet dupa parerea mea, povestea din Nopti albe este reluata mai amplu in Umiliti si Obiditi iar tanarul din Nopti albe este Vanea